En İyi 9 Vegan Protein Tozu Takviyesi
Hayvansal ürünlerden kaçınmak, protein alamadığınız anlamına gelmez. İster hareket halinde olun, ister bir antrenmandan sonra hızlı bir toparlanma. Ve yenilenme için protein takviyesi alın, süt ürünü olmayan süt, smoothie'ler, yulaf ezmesi. Veya diğer gıdalarla karıştırmak için çeşitli bitki bazlı protein tozları (sade veya aromalı) arasından seçim yapabilirsiniz.
Pirinç, bezelye ve ayçiçeği çekirdeği gibi bitkisel gıdalar et ve balık gibi protein açısından zengin değildir. Ancak gıda işlemcileri yağ ve karbonhidratların çoğunu çıkarabilir. Protein açısından zengin tozlar yapmak için bu gıdalarda bulunan proteini izole edebilirler.
Bazı iddialara rağmen, çoğu bitki proteini tam besin kaynağı sayılmamaktadır. Yani vücudunuzdaki protein sentezini desteklemek için gerekli tüm amino asitlerin optimal seviyelerini içermezler. Bununla birlikte, düzenli olarak çeşitli bitki proteinleri yerseniz bu bir sorun teşkil etmeyecektir.
Vegan protein tozlarını keşfederken, fiyatları 100 gram gibi ağırlık bazında karşılaştırmalısınız. Tahıllardan ve baklagillerden elde edilen protein tozları, genellikle tohumlardan yapılan tozların yaklaşık yarısı kadardır.
İşte sizler için mükemmel diyabileceğimiz En iyi 9 vegan protein tozu ve besin değerleri ve özellikleri;
1. Bezelye Proteini
Bezelye protein tozu, tatlı yeşil bezelyelerden değil, yüksek proteinli kuzenleri olan sarı bezelyelerden yapılır.
Çeyrek fincan (28 gram) tatlandırılmamış bezelye protein tozu porsiyonu, markasına bağlı olarak yaklaşık 21 gram protein ve 100 kalori içerir. Diğer baklagiller gibi, esansiyel amino asit metioninde düşüktür.
Bununla birlikte, bezelye proteini, çalışan kasları beslemeye yardımcı olan. Ve vücudunuzu kas proteini yapmaya teşvik eden temel dallı zincirli amino asitler (BCAA'lar) lösin, izolösin ve valin açısından özellikle zengindir.
12 haftalık bir çalışmada, 161 genç erkek, ağırlık antrenmanından hemen sonra da dahil olmak üzere günde iki kez 25 gram veya yaklaşık 1 ons bezelye protein tozu yedi. En zayıf katılımcılar, plasebo grubundaki sadece %8'e kıyasla, pazı kas kalınlığında %20'lik bir artışa sahipti.
Ayrıca, bezelye proteini ile deneyimlenen kas kazanımları, peynir altı suyu (süt) proteini tüketen kişilerinkine benzerdi.
Hayvan ve insan çalışmaları ayrıca bezelye proteininin tokluk hissini artırabileceğini ve kan basıncını düşürebileceğini düşündürmektedir
Özet: Bezelye protein tozu, kas oluşumunu desteklemek için BCAA'lar açısından zengindir. Ön araştırmalar, kas kazanımını desteklemede peynir altı suyu proteini kadar etkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca kendinizi tok hissetmenize ve kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olabilir.
2. Kenevir Proteini
Kenevir proteini, kenevir bitkisinin tohumlarından elde edilir. Ancak yalnızca eser miktarda öforik bileşik tetrahidrokanabinol (THC) içerecek şekilde yetiştirilmiş bir çeşitten gelir. Bu, sizi esrar gibi sarhoş edemeyeceği anlamına gelir.
Çeyrek fincan (28 gram) aromalandırılmamış kenevir protein tozu porsiyonu, markasına bağlı olarak yaklaşık 12 gram protein ve 108 kalori içerir. Aynı zamanda mükemmel bir lif, demir, çinko, magnezyum ve omega-3 yağının bitki formu olan alfa-linolenik asit (ALA) kaynağıdır.
Kenevir esansiyel amino asit lizinde düşük olduğundan, tam bir protein değildir. Ancak, düzenli olarak bakliyat veya kinoa yerseniz, bu boşluğu doldurabilirsiniz.
Test tüpü araştırması, kenevir tohumu proteininin değerli bir kan basıncı düşürücü bileşik kaynağı olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, etkileri insanlarda test edilmemiştir.
Özet: Kenevir protein tozu daha orta düzeyde proteine sahip olmasına ve amino asit lizinde düşük olmasına rağmen. Çok fazla lif, demir, çinko, magnezyum ve ALA omega-3 yağı içerir.
3. Kabak Çekirdeği Proteini
Bütün formlarında, kabak çekirdeği protein ve sağlıklı yağ bakımından nispeten yüksektir. Toz haline getirildiğinde, yağın çoğu çıkarılır ve bu da kalorileri azaltır.
Çeyrek fincan (28 gram) tatlandırılmamış kabak çekirdeği protein tozu porsiyonu, markasına bağlı olarak yaklaşık 103 kalori ve 18 gram protein sağlar. Temel amino asitler treonin ve lizin düşük olduğundan, tam bir protein değildir.
Yine de kabak çekirdeği proteini çok besleyicidir, yüksek miktarda magnezyum, çinko, demir ve diğer minerallerin yanı sıra faydalı bitki bileşikleri sağlar.
Kabak çekirdeği proteininin sağlığa faydaları üzerine çok az çalışma yapılmıştır. Ancak antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip olabileceğine dair kanıtlar vardır.
Karaciğer hastalığı olan farelere standart bir diyetin parçası olarak kabak çekirdeği proteini verildiğinde. Kazein (süt) proteini verilen farelere kıyasla karaciğer sağlığının belirli göstergeleri düzeldi. Dahası,kabak çekirdeği proteini yiyen sıçanlar, kazein grubuna kıyasla “kötü” LDL kolesterolde %22 azalma. Ve kanlarındaki antioksidan aktivitede %48'e kadar artış yaşadı.
Özet: Temel amino asitler treonin ve lizin açısından düşük olmasına rağmen, kabak çekirdeği protein tozu çok besleyicidir. Ve yüksek miktarlarda çeşitli mineraller sağlar. Yararlı bitki bileşikleri, antioksidan ve anti-inflamatuar faydalara sahip olabilir.
4. Esmer Pirinç Proteini
Kahverengi pirinç protein tozunun bulunması kolaydır ve nispeten ucuzdur.
Çeyrek fincan (28 gram) aromasız kahverengi pirinç protein tozu porsiyonu, markasına bağlı olarak yaklaşık 107 kalori ve 22 gram protein içerir. Esansiyel amino asit lizinde düşüktür, ancak kas oluşumunu desteklemek için iyi bir BCAA kaynağıdır.
Aslında, bir ön çalışma, kahverengi pirinç protein tozunun, ağırlık antrenmanından sonra tüketildiğinde. Kas büyümesini desteklemede peynir altı suyu proteini kadar iyi olabileceğini düşündürmektedir.
8 haftalık bir çalışmada, haftada üç gün ağırlık antrenmanından hemen sonra 48 gram. Veya 1,6 ons pirinç protein tozu yiyen genç erkeklerin, aynı miktarda peynir altı suyu proteini tüketen erkeklerle aynı şekilde. Pazı kas hacminde %12'lik bir artış olduğu görüldü.
Pirinç ürünleriyle ilgili bir problem, ağır metal arsenik ile kontaminasyon potansiyelidir. Arsenik seviyelerini test eden bir pirinç protein tozu markası seçin.
Özet: Tam bir protein olmasa da, kahverengi pirinç protein tozu BCAA'lar açısından zengindir. Ve bir ağırlık antrenman rejiminin parçası olarak kas büyümesini desteklemede peynir altı suyu proteini kadar etkili olabilir. Arsenik kirliliğini test eden bir marka seçin.
5. Soya Proteini
Soya proteini tozu, bitki proteini için yaygın olmayan tam bir proteindir. Kas gücünü ve büyümesini desteklemek için BCAA'larda da yüksektir.
Çeyrek fincan (28 gram) soya proteini izolat tozu porsiyonu, markasına bağlı olarak yaklaşık 95 kalori ve 22 gram protein içerir. Ek olarak, kolesterolünüzü düşürebilecekler de dahil olmak üzere faydalı bitki bileşikleri içerir.
Soya proteini, kısmen ABD'de soyaların çoğunun genetiği değiştirilmiş (GM) olması nedeniyle son yıllarda gözden düştü. Bununla birlikte, satın alabileceğiniz birkaç GD olmayan soya proteini tozu markası vardır.
Soya proteininin popüler olmamasının diğer nedenleri arasında soya alerjileri. Ve meme kanseri riski gibi potansiyel olumsuz sağlık etkileriyle ilgili endişeler yer alır.
Yine de yakın tarihli bir inceleme, soya proteini izolatının. Meme kanserine karşı da dahil olmak üzere antikanser aktivitesine sahip bitki bileşikleri içerdiğini kaydetti.
Bu inceleme ayrıca, soya güvenliğiyle ilgili geçmişteki bazı endişelerin, insanlar için geçerli olmayan hayvan çalışması sonuçlarına dayandığını da buldu.
Bununla birlikte, tek bir türe güvenmek yerine çeşitli bitki protein tozları kullanmak akıllıca olacaktır.
Özet: Soya protein tozu, kas oluşumunu desteklemek için BCAA'lar açısından zengin eksiksiz bir protein kaynağıdır. Ayrıca kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Potansiyel güvenlik endişeleri nedeniyle, genetiği değiştirilmemiş soya proteini satın alabilir ve her gün kullanmaktan kaçınabilirsiniz.
6. Ayçiçeği Tohumu Proteini
Ayçiçeği tohumlarından izole edilen protein, nispeten yeni bir vegan protein tozu seçeneğidir.
Çeyrek fincan (28 gram) porsiyon ayçiçeği tohumu protein tozu, markasına bağlı olarak yaklaşık 91 kalori, 13 gram protein içerir ve kas geliştirici BCAA'lar sağlar.
Diğer tohumlar gibi, esansiyel amino asit lizinde düşüktür. Bununla birlikte, diğer tüm esansiyel amino asitler için iyi bir kaynaktır. Lizin seviyelerini iyileştirmek için ayçiçeği tohumu proteini bazen tam bir protein olan kinoa protein tozu ile birleştirilir.
Şimdiye kadar, ayçiçeği tohumu proteininin sağlığa etkilerini hayvanlarda veya insanlarda. Diğer izole edilmiş bitki protein kaynaklarıyla karşılaştıran bir çalışma bulunmamaktadır.
Özet: Ayçiçeği tohumu proteini, kas büyümesini ve onarımını desteklemek için BCAA'ları sağlar. Esansiyel amino asit lizinde düşüktür. Bu nedenle bazen protein tozu takviyelerinde kinoa ile birleştirilir.
7. Sacha Inchi Proteini
Bu protein, Peru'da yetiştirilen yıldız şeklindeki sacha inchi tohumundan (bazen fındık olarak da adlandırılır) gelir. Nispeten sınırlı bir tedarik nedeniyle, yaygın proteinlerden daha pahalıya mal olur.
Çeyrek fincan (28 gram) porsiyon sacha inchi protein tozu, markasına bağlı olarak yaklaşık 120 kalori ve 17 gram protein içerir. Lizin hariç tüm temel amino asitlerin iyi bir kaynağıdır.
Bu sınırlamaya rağmen, küçük bir grup insana 30 gram veya yaklaşık 1 ons sacha inchi protein tozu verildiğinde. Vücutta protein sentezini desteklemede aynı miktarda soya protein tozu kadar etkiliydi.
Ek olarak, sacha inchi proteini, vücudunuzun nitrik oksit yapmak için kullandığı esansiyel amino asit arginin için özellikle iyi bir kaynaktır.
Nitrik oksit, atardamarlarınızın genişlemesini tetikleyerek kan akışını iyileştirir ve kan basıncını düşürür.
Bu eşsiz vegan protein aynı zamanda kalp sağlığını destekleyen ALA omega-3 yağını da sağlar.
Özet: Bir Peru tohumundan izole edilen sacha inchi protein tozu, lizin hariç tüm temel amino asitlerin iyi bir kaynağıdır. Ayrıca arginin ve ALA omega-3 yağı dahil olmak üzere kalp sağlığını destekleyen bileşikler sağlar.
8. Chia Proteini
Chia tohumları, Güney Amerika'ya özgü bir bitki olan Salvia hispanica'dan gelir. Örneğin smoothie'lerin, yulaf lapalarının ve unlu mamullerin bir parçası olarak popüler bir diyet ilavesi haline geldiler. Ancak chia protein tozuna da dönüştürülebilirler.
Çeyrek fincan (28 gram) porsiyon chia protein tozu,markasına bağlı olarak yaklaşık 50 kalori ve 10 gram protein içerir. Diğer tohum kaynaklı proteinlerde olduğu gibi, esansiyel amino asit lizinde düşüktür
Toz halindeki chia, sindirilebilirliğini artırabilir. Bir test tüpü çalışmasında, ham tohumun protein sindirilebilirliği, chia tozu için %80'e kıyasla sadece %29'du. Bu, vücudunuzun amino asitlerinin çoğunu emebileceği anlamına gelir.
Proteine ek olarak, chia tozu porsiyon başına 8 gram lifin yanı sıra biotin. Ve krom dahil olmak üzere yüksek miktarda çeşitli vitamin ve mineraller içerir.
Özet: Chia proteini besleyicidir ancak esansiyel amino asit lizinde düşük olduğu için tam değildir. Chia tohumlarını bütün olarak yiyebilmenize rağmen, proteini toz halinde izole edildiğinde daha sindirilebilir olabilir.
9. Bitkisel Protein Karışımları
Farklı toz haline getirilmiş bitki proteinleri bazen birleştirilir ve karışımlar halinde satılır. Bunlar genellikle ilave tatlandırıcılar içerir.
Bitki proteinlerini harmanlamanın avantajlarından biri. Tek bir üründe tüm temel amino asitlerin optimal seviyelerini sağlayabilmesidir.
Örneğin, bezelye proteini pirinç proteini ile birleştirilebilir. Bezelye proteini, pirinç proteininin düşük olduğu lizin sağlarken. Pirinç proteini, bezelye proteininin düşük olduğu metionin sağlar.
Kinoa proteini, yaygın olarak diğer bitki proteinleri ile birlikte kullanılır. Birkaç tam bitki proteininden biridir.
Karıştırılmış bitki protein tozlarında göreceğiniz diğer eğilimler. Ürünü sindirmenize yardımcı olacak enzimlerin eklenmesinin yanı sıra filizlenmiş. Veya fermente edilmiş bitki proteinlerinin kullanımıdır.
Filizlenme ve fermantasyon, faydalı bitki bileşiklerinin. Vitaminlerin ve minerallerin miktarlarını artırabilir. Ayrıca amino asitlerin, minerallerin ve diğer besinlerin emilimini engelleyebilecek. Antinutrientlerin parçalanmasına da yardımcı olabilir
Özet: Birçok vegan protein tozu, tüm temel amino asitlerden yeterli miktarda almanızı sağlamak için farklı. Ve tipik olarak tamamlayıcı bitki proteinlerinin karışımlarını içerir. Filizlenme veya fermantasyon da beslenmeyi artırabilir.
Vegan protein tozu nereden satın alabilirim ?
En iyi güvenilir vegan protein tozu markalarını eprotein.com.tr sitemizden alabilir. Ve kullanıcı yorumlarını inceleyerek satın alabilirsiniz.
Vegan Protein Tozu Önerileri
İşte sizler için önerebileceğimiz vegan protein tozu markaları;
Multipower Vegan Protein 450 Gr Özellikleri
Marka: Multipower
Menşei: Almanya
Form: Toz
Servis Miktarı:3 Ölçek (30 g)
Servis Sayısı: 15
Protein Oranı:%73,3
Karbonhidrat Oranı:%3,7
Şeker Oranı:%0,3
Yağ Oranı:%26,7
%50 izole soya proteini,
%24 izole bezelye proteini,
%10 pirinç proteini
içeren vegan beslenenler için özel olarak üretilmiş bir protein tozu takviyesidir.
Torq Nutrition Pea Protein Tozu 500 Gr Özellikleri
Marka: Torq Nutrition
Menşei: Türkiye
Form: Toz
Servis Miktarı:1 Ölçek (25 g)
1 ölçek Protein miktarı: 20,85 gr
Servis Sayısı: 20
Protein Oranı:%80
Karbonhidrat Oranı:%0
Şeker Oranı:%0,0
Yağ Oranı:% 5
Sonuç: En İyi 9 Vegan Protein Tozu
Vegan protein tozları, kas onarımı ve büyümesi için gerekli olanlar da dahil olmak üzere. Vücudunuzdaki protein sentezini desteklemek için ihtiyaç duyduğu temel amino asitleri vücudunuza sağlamaya yardımcı olabilir.
Tahıllar, baklagiller ve tohumlar, protein bileşenlerini izole ederken yağın. Ve karbonhidratın çoğunun çıkarılmasıyla yapılan, toz halindeki tipik bitki protein kaynaklarıdır.
Yaygın vegan protein tozları bezelye, kenevir, kahverengi pirinç ve soyadır. Kabak, ayçiçeği, chia ve sacha inchi dahil olmak üzere tohum protein tozları daha fazla kullanılabilir hale geliyor.
Soya ve kinoa hariç, bitki proteinleri tipik olarak bir veya daha fazla esansiyel amino asitte düşüktür. Düzenli olarak çeşitli bitki besinlerini yerseniz. Veya tamamlayıcı proteinlerin bir karışımını içeren bir toz satın alırsanız, bu bir sorun değildir.
Besin bilgilerinin markaya göre değiştiğini unutmayın. Bu nedenle paket etiketini kontrol ettiğinizden emin olun.