Glutamin ve BCAA Arasındaki Fark Nedir?
BCAA'lar esansiyel amino asitler olsa da, glutamin esansiyel değildir, yani vücudunuz onu üretebilir. Ancak diyet yoluyla ek glutamin de alabilirsiniz. Glutamin açısından zengin besinler tavuk, yumurta, sığır eti, balık, mısır, soya proteinleri, fasulye, pirinç, havuç ve mercimektir. Glutamin, vücuttaki protein sentezi için de önemlidir.
Ayrıca tükenmişlik durumları yenilemek, kas inşa etmek ve diğer sağlık yararlarından yararlanmak için glutamin takviyesi yapabilirsiniz. Glutamin takviyesi güvenlidir. Örneğin doktorlar, stres ve yaralanmalar sırasında tükenmiş seviyeleri yenilemek için glutamin açısından zengin gıdalar veya takviyeler önerebilir.
Glutamin ve BCAA'yı Birlikte Alabilir misiniz?
Hem glutamin hem de BCAA insan vücudundaki amino asitler arasındadır ve bu nedenle ikisini aynı anda takviye etmenin bir zararı yoktur; sadece zamanlamayı düşünmelisin, böylece vücudun onlardan en iyi şekilde yararlanır.
Günde en az 4.5 g glutamin ve günde 5 gram BCAA almak yaygın bir uygulamadır.
BCAA ve Glutamin Ne Zaman Alınmalı?
BCAA almak için en iyi zaman, kas ağrısını ve yorgunluğunu azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için egzersizlerden önce veya sonradır. Bir çalışmada, iki sporcu grubuna on hafta boyunca egzersizlerden hemen önce ve sonra 25 gram BCAA tedavisi uygulandı ve her ikisi de vücut gücü ve kompozisyonunda aynı kazanımı gösterdi.
Egzersizden önce ve sonra BCAA almak için kesin bir zaman aralığı yoktur; hangisi sizin için işe yararsa, egzersizlerden kısa bir süre önce veya sonra veya hatta egzersizlerden 5 saat sonra alabilirsiniz. Glutamin için, biyoyararlanımını artırmak için antrenmandan yarım saat sonra ek almanız önemlidir. Antrenmana glutamin almak, vücudun güç için onu daha fazla emmesini sağlar. Ayrıca doku kas liflerindeki küçük yırtıkların iyileşmesine yardımcı olur.
BCAA ve Glutamini Birlikte Kullanmanın Faydaları
Özellikle antrenman öncesi veya sonrası BCAA ve glutamin dozlarını birleştirmenin çeşitli faydaları vardır. Sadece bir yakıt kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda BCAA'lar yağların ve yağ asitlerinin parçalanmasını da destekler. Ayrıca, BCAA'lar ve glutamin takviyesi, kilo yönetimi için gerekli olan bağırsak mikrobiyomunu destekler.
Kilo Kaybı İçin BCAA ve Glutamin Kullanabilir misiniz?
Birkaç çalışma ayrıca kilo kaybı için BCAA ve glutamin kullanımını desteklemektedir. Bir çalışmada, 66 tip II diyabet hastası günde 30 g glutamin tozu ile tedavi edildi ve kalp sağlığının düzeldiğini ve vücut ve karın yağının azaldığını ortaya çıkardı. Başka bir çalışma, 2 hafta boyunca sürekli olarak glutamin almanın, göbek yağının ortak bir göstergesi olan bel çevresini azalttığını ortaya koydu.
BCAA ve Glutamini Birlikte Kullanmanın Faydaları
Kas Büyümesine Teşvik eder
Glutamin ve BCAA'lar proteinlerin sentezinde kullanılır. Ayrıca hücrelerin hidratlı kalması için su ve tuz çekmesine yardımcı olurlar ve sonuç olarak daha yoğun ve dolgun hale gelirler. Antrenmanlar sırasında glutamin ve BCAA'ları takviye etmek, kasları daha hızlı toplamanıza yardımcı olabilir.
Daha Hızlı İyileşme Süresi ve Sakatlanmayı Azaltır
Hücre hacmi, onarım ve büyüme için gereklidir. Sporcular ayrıca bağışıklıklarını geliştirmek ve kas ağrılarını azaltmak için glutamin takviyesi yaparlar. Karbonhidratlarla birleştirildiğinde, glutamin, yoğun antrenmanlardan sonra kandaki yorgunluğun bir göstergesini azaltır.
Bağışıklık Sistemine Destek
Glutamin, bağırsak hücreleri ve beyaz kan hücreleri için bilinen bir yakıt kaynağıdır. Gerçekten de, sadece glikoz ile rekabet ediyor. Vücudunuzun optimal işlev için amino aside ihtiyacı vardır. Ayrıca enfeksiyonları azaltmaya ve iyileşme süresini azaltmaya yardımcı olur.
Daha İyi Bağırsak Sağlığı
Glutamin, bağırsak mukozasının bütünlüğünü destekler. Bu astar, sindirim aktivitesindeki bakterilerin vücudunuzun geri kalanına göç etmemesini sağlar ve bunun tersi de geçerlidir. Ayrıca bağırsak hücrelerini enerjili tutarak bağışıklık fonksiyonunu artırır.
L-glutamin ayrıca bir anti-inflamatuardır. Dokuları yatıştırır ve çeşitli irritabl bağırsak sendromlarını uzak tutarak bağırsak spazmlarını azaltır.
Yağsız kas büyümesi ve koruması, kas enerjisini artırmak, yorgunluğu azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için BCAA plus'ımızı kullanın.
Glutamin ve BCAA Yan Etkileri
Glutamin vücutta doğal olarak bulunur ve BCAA esansiyel bir amino asittir ve bu nedenle kısa vadede ölçülü olarak alındığında zararlı olmamalıdır. Aşırı glutamin ve BCAA kullanmak bulantı, baş ağrısı ve ağrıya neden olabilir.
Hamile ve emziren kadınların da BCAA'dan uzak durmaları önerilir. Takviyeler hormonlar ve ilaçlarla iyi karışmaz. Herhangi bir diyabet ilacı, tiroid hormonu, Parkinson ilacı veya proglisemi kullanıyorsanız doktorunuza danışın. Reyes sendromu, böbrek hastalığı ve belirli kanser hücresi türlerinde glutaminden uzak durun.
Sonuç
Fitness uzmanları ve sporcular, kilo vermek ve yağsız kasları geliştirmek için bu amino asitleri destek olarak kullanmaktadırlar. Bu amino asitlerin ayrıca gelişmiş bağışıklık ve sakatlıklardan sonra hızlı iyileşme gibi başka faydaları da vardır.
Bununla birlikte, diğer ilaçlar ve özler gibi, BCAA'ları ve Glutamin takviyelerini almadan önce bir uzmana danışmak her zaman akıllıca olacaktır. Özellikle başka ilaçlar ve takviyeler alırken herkes bu amino asitleri takviye etmemelidir. Doktorunuzdan tavsiye alın.